Vrtnarija in drevesnica Rajski vrt       
Tržaška cesta 330
1000 Ljubljana

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
T. vrtnarija: 051 360 040, 051 360 041       
T. urejanje vrtov: 051 360 041

ODPIRALNI ČAS:
ponedeljek - petek: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 17.00
nedelja: zaprto

 

 

Medonosne rastline

Velika izbira medovitih rastlin v Rajskem vrtu

Pomlad je obdobje začetka novega življenja v naravi. Obdobje, ko lahko na naše vrtove posadimo okrasne rastline, ki so tudi medonosne rastline. To so predvsem tiste, ki v času cvetenja izločajo veliko nektarja ali pa proizvajajo dovolj cvetnega prahu, da ga čebele lahko nabirajo.

 

V Sloveniji je za čebele zanimivih približno 250 vrst rastlin, na katerih lahko najdejo nektar ali cvetni prah. Med njimi je veliko kulturnih rastlin (npr. sadne vrste, oljne rastline in stročnice), ki brez prisotnosti čebel ne bi obrodile. Torej ni zaman opozorilo nekaterih znanstvenikov, da bi pomenil propad čebel začetek konca človeštva.

Zato s sajenjem medovitih rastlin prispevamo k ohranjanju čebel in še pomembnejše ohranjanju ravnotežja v naravi.
Na vrtove lahko sadimo trajnice kot so, črni teloh (Helleborus niger), različne homulice (Sedum sp.), med zelišči poprovo meto (Mentha x piperita), timijan (Thymus vulgaris), žajbelj (Salvia officinalis), rožmarin (Rosmarinus officinalis), sivko (Lavandula angustifolia) in številne druge trajnice.

Zgodaj spomladi čebelam zmanjkuje zalog hrane, zato so zelo pomembne rastline, ki zgodaj cvetijo, npr.leska (Corylus sp.). Posadimo lahko rdečelistno lesko ali sorto, z »zvitimi« vejami. Veliko se sadijo tudi debeloplodne leske. Za lesko začnejo s cvetenjem vrbe (Salix sp.). V okrasne namene lahko posadimo tudi zelo priljubljeno povešavo vrbo (Salix caprea »Pendula«).
Med prvimi grmički pri nas zacveti tudi resa (Erica carnea). Obstaja več sort okrasne rese, z belimi ali rdečimi cvetovi. V istem času medi in v rožnati barvi cveti tudi dišeča brogovita (Viburnum x bodnantense »Dawn«). Bogata paša za čebele so tudi vse vrste drenov (Cornus sp.) in vse vrste kovačnikov (Lonicera sp.). Med poleti cvetočimi grmi lahko omenimo hibiskus (Hibiscus syracus).

Poznamo tudi veliko medonosnih vrst dreves, med katere spadajo javorji (Acer sp.), zlasti ostrolistni (A. platanoides), lipe (Tilia sp.), omeniti je potrebno tudi predstavnike iz rodu sliv (Prunus sp.). Zelo pomembna je tudi robinija (Robinia pseudacacia), med čebelarji bolj znana kot akacija.
Od tujerodnih vrst pa pavlonija (Paulownia tomentosa), trnata gledičevka (Gleditsia triacanthos), cigarovec (Catalpa bignonioides), tulipanovec (Liriodendron tulipifera), japonska sofora (Sophora japonica ) ter še nekatere druge.

Izbira primernih medovitih rastlin je torej zelo velika. Samo izbrati je potrebno primerno. Za več informacij se lahko osebno oglasite v naši vrtnariji in drevesnici Rajski vrt in z veseljem vam bomo pokazali vse naštete rastline.

 

 

 

NA VRH