Vrtnarija in drevesnica Rajski vrt       
Tržaška cesta 330
1000 Ljubljana

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
T. vrtnarija: 051 360 040, 051 360 041       
T. urejanje vrtov: 051 360 041

ODPIRALNI ČAS:
ponedeljek - petek: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 17.00
nedelja: zaprto

 

 

Zdravilne rastline

Zdravilne rastline našega vrta.

V današnjih časih se po opravljenem delu radi prepustimo miru in uživanju opojnosti zelene bivalnice na terasi ali balkonu. V veselje nam je posedeti in poklepetati udobno zleknjeni v ležalniku sredi cvetočega balkona ali pogostiti prijatelje pod prijazno senco pergole ali pod senco mogočnega drevesa. Če  imajo te rastline še zdravilne učinke in jih lahko uporabljamo za različne čaje in napitke, tinkture, mazila ali kaj podobnega, pa nas to še toliko bolj razveseli.

 

STEVIA – Stevia RebaudianaStevia Rebaudiana

Je sladilo, ki se uporablja za čaj, kuhane ali pečene jedi. Posušeni listi imajo 15-30 večji učinek kot sladkor. Nima kalorij in je primerna za uporabo diabetikom.

BOR – Pinus silvestris

Najbolje uspeva na peščenih ravninah. Spomladi nabiramo popke, ki so še pokriti z rjavimi luskami, vendar pri tem pazimo, ker niso za notranjo uporabo. Vdihovanje sopare iz iglic se obnese pri astmi, bronhitisu, gripi, kašlju in vnetju žrela. Kopeli iz svežih iglic se uporabljajo zoper izpuščaje, lišaje in revmo. Za zunanjo uporabozavremo sveže popke v vodi. Ta sopara je učinkovita proti zamašeni nosni votlini, za grgranje, tudi za razkuževanje zraka v prostoru.

BREZA – Betula pendula

Breza je znano okrasno drevo z belim lubjem in dolgimi visečimi vejami. Raste po gozdovih in pašnikih, sadijo jo v parkih in vrtovih. Liste nabiramo maja in junija, sušimo hitro v senci ali pri 40°C. Jih ne kuhamo temveč samo poparimo. Odlična je v kombinaciji z lipovim cvetjem. Breza je zelo zdravilna, zlasti za sečila ( ledvice in mehur). Čaj pospešuje izločanje seča in žolča. Čaj ne draži ledvic, ampak jih lepo razkuži. Čisti kri, odstranjuje pesek in kamne iz ledvic in mehurja, ter beljakovine iz seča. Pri vročici mešamo brezo z lipovim cvetjem.

BRUSNICA – Vaccinum vitis-idaea

Cvetovi so brez vonja, jagode pa izredno lepo dišijo, a imajo kiselkast okus. Jagode nabiramo avgusta in septembra in vsebujejo veliko vitamina A, B in C.Brusnica je antiseptik in zdravi zlasti sečila (ledvice, sečevode in mehur).

ČRNA META – Marrubium vulgare

Zelo ji ugajajo pregnojena tla, zato jo gojimo kar na vrtu. Uporabljamo jo za čajne napitke. Čaj zdravi zlasi dihala. S tem čajem dobro zdravimo bolna pljuča, vneto grlo, bronhitis. Pomaga pri izkašljevanju, vnetem grlu ter se dobro obnese proti slabokrvnosti in splošni oslabelosti. Poleg čaja uspešno uporabljamo sok z medom. Zdravilna je tudi za prebavila. Zbuja tek, pomaga pri zaprtju, a ustavlja tudi drisko, skratka vzpostavlja red v prebavilih.

 

NA VRH