Vrtnarija in drevesnica Rajski vrt       
Tržaška cesta 330
1000 Ljubljana

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
T. vrtnarija: 051 360 040, 051 360 041       
T. urejanje vrtov: 051 360 041

ODPIRALNI ČAS:
ponedeljek - petek: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 17.00
nedelja: zaprto

 

 

Oskrba rastlin

Poskrbimo za naše rastline.

  • Oskrba rastlinZa prijetje in nadaljno rast rastlin je zalivanje ključnega pomena. Predvsem pri rastlinah z majhno koreninsko grudo skrbno spremljamo vlažnost zemlje. Pogostost in količina zalivanja je odvisna od vrste tal. Vedeti moramo, da sta kratkotrajna nevihta, oziroma nekaj litrov vode v hudi poletni vročini premalo. Zalivamo tako, da zemljo prepojimo v globje plasti. Po nekaj dneh ko se zemlja izsuši postopek ponovimo. S takšnim načinom zalivanja rastline razvijejo globok koreninski sistem. Prav tako, je neprimerno tudi preobilno zalivanje, oziroma utapljanje rastlin ( rastline v loncih, koritih in slabših ilovnatih tleh). Prekomerna vlaga in nedostopnost kisika povzročata gnitje korenin in s tem odmiranje rastlin. Pri sajenju rastlin v lonce in korita moramo narediti drenažo (grobo kamenje, glinopor,..). Lonci in korita morajo imeti odprtino za odtok odvečne vode. Tudi pozimi ne pozabimo, da predvsem zimzelene rastline potrebujejo vlago, prav tako pa tudi druge rastline, ki imajo še plitek koreninski sistem. 
  • Rastline potrebujejo za skladen razvoj in rast tudi hranila, zato jih moramo redno dognojevati. Uporabljamo specialna gnojila, glede na potrebe rastlin (gnojila za iglavce, rododendrone, vrtnice. 
  • Pri rastlinah s posebnimi zahtevami (rododendroni, azaleje, ameriške borovnice,..) pazimo, da uporabljamo ustrezne substrate
  • Večkrat čez rastno dobo pregledamo rastline, ali jih je napadel kakšen škodljivec ali bolezen in ustrezno ukrepamo. Saj pravočasen ukrep priti boleznim in škodljivcem prepreči poškodbe ali celo propad rastlin.
  • Pred zimo zaščitimo občutljive rastline pred mrazom, prav tako pa tudi rastline v koritih in loncih z vlaknasto folijo, filcem, smrečjem.
NA VRH