Vrtnarija in drevesnica Rajski vrt       
Tržaška cesta 330
1000 Ljubljana

E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
T. vrtnarija: 051 360 040, 051 360 041       
T. urejanje vrtov: 051 360 041

ODPIRALNI ČAS:
ponedeljek - petek: 8.00 - 17.00
sobota: 8.00 - 17.00
nedelja: zaprto

 

 

Vzdrževanje travne ruše

Poskrbimo za lepo trato.

KRATKA NAVODILA

 • travna rušaTako pri sejani kot pri položeni travni ruši je osnovnega pomena zalivanje. Za hitro vzklitje in dobro rast je potrebno redno zalivati. Količina zalivanja je odvisna od vremena. Tako moramo v izredno vročem in suhem vremenu mlado trato zalivati tudi do trikrat na dan. Potrebna količina vode na dan je 10 litrov na m2. Čas zalivanja od 14 dni pa do 1 meseca. V sušnih mesecih se zaliva tudi že obstoječo zelenico.
 • Prav tako je pomembna redna košnja. Položeno travno rušo kosimo že po 5-7 dneh po polaganju in sicer na višino, kot je bila pri polaganju. Sejano travno rušo prvič kosimo pri višini okoli 8 cm in sicer na višino 5 cm. Tako kosimo še dva- do trikrat, nato pa postopno znižamo višino košnje na 4 cm. Kosimo redno, to je v obdobju najbolj bujne rasti na približno 5-7 dni. Poleti oz. v vročem vremenu kosimo eno stopnjo višje. Navedeno velja pri uporabi rotacijskih kosilnic. Z vretenastimi kosilnicami kosimo na nižje višine in pogosteje.
 • Po košnji uredimo še robove trate. Strižemo s škarjami z dolgimi ročaji, z motornim robilcem ali motorno koso z najlonsko vrvico z nastavkom za robljenje. Če robovi niso več lepi jih enkrat do dvakrat na leto obrežemo. Lahko uporabljamo rezilo v obliki polmeseca; z njim režemo ob deski. Za večje trate uporabljamo motorni stroj.
 • Travno rušo je nujno potrebno dognojevati. Uporabljamo specialna gnojila za trate po navodilih proizvajalca. Gnojimo po vsaki četrti košnji. Prvo gnojenje opravimo koncem marca ali v prvi polovici aprila, odvisno od vremena. Zadnje gnojenje naj bo v septembru. Po gnojenju je potrebno trato obvezno zaliti.
 • Če se v travi pojavi mah ga je potrebno odstraniti. Uporabimo lahko tratni pesek z železom ali ustrezne herbicidne in gnojilne snovi za zatiranje mahu. Obvezno upoštevamo navodila na embalaži. Vzrok za nastanek mahu so najpogosteje preveč zbita, premalo zračna tla.
 • Nezaželeni pojav v lepi trati so pleveli. Te v mladi travni ruši lahko zatiramo le mehansko – pletje. Ko je trata stara vsaj tri mesece, lahko začnemo uporabljati tudi herbicide za zatiranje širokolistnih plevelov v travi. Škropimo najmanj dva dni po košnji in vsaj dva dni pred naslednjo košnjo. Boljše pogoje za rast ima trata (gnojenje, zalivanje, redna košnja) manj bo plevelov.
 • Poseben problem predstavljajo t.i. vročinski pleveli, ki se pojavijo poleti. Med njimi so najbolj nadležne širokolistne in plazeče trave, ki jih zelo težko uničimo s herbicidi, ne da bi pri tem uničili tudi trato. Svetujemo mehansko uničenje ob prvem pojavu in redno košnjo, da preprečimo semenitev teh plevelov in s tem nadaljne probleme.
 • Spomladi je, zlasti po sneženih zimah, možen pojav snežne plesni. Preprečujemo jo s škropljenjem z ustreznim fungicidom v jesenskem času (preventivno) in ali spomladanskem času (kurativno).
 • Zračenje ruše omogoča globoko rast korenin in pomaga, da se ruša dobro vraste in utrdi, zmanjšuje pa tudi zbitost tal. Z zračenjem odstranimo preobilno polst (organskih snovi, odmrli listi, rizomi), ki se nabirajo na tleh. Odstranitev polsti omogoči novo rast trave in pospeši razvoj zdrave in krepke ruše. Zračenje opravimo ročno ali s strojno. Najprimernejši čas za to opravilo je pomlad in jesen, ko je toplo in je veliko vlažnega vremena. Takrat si trata po obnovitvenih ukrepih najhitreje opomore.
 • Takoj po zračenju v suhem vremenu opravimo peskanje. Omogočamo boljši dotok zraka, zapolnimo jamice in izravnamo površino. Za večina trat uporabljamo mešanico iz šestih delov mivke, treh delov presejane prsti in enega dela šote. Mešanico potrosimo v odmerkih 1 – 3 kg na m2.
 • Z valjanjem spomladi izravnamo površino po vzdrževalnih delih ali po morebitnem privzdigovanje tal zaradi zmrzali.
 • Jeseni počistimo s trate odpadlo listje. Pograbimo listje in ga odstranimo, ker bi za njim ostali grdi kolobarji. Plast listja na trati zmanjšuje izhlapevanje in povečana vlažnost spodbuja razvoj bolezni.

 

NA VRH